Wie is Mama Nijlie?


"Dit ben ik, Janne de Jong, samen met Mama Nijlie. Al mijn hele leven houd ik van creativiteit, boeken en de combinatie hiervan. Met name van kinderboeken. Gek genoeg was ik zelf niet een echte lezer. Voorgelezen worden vond ik daarentegen zo ontzettend fijn. Wegdromen in een verhaal vond ik heerlijk. De illustraties in een kinderboek fascineerden me op jonge leeftijd al en nu nog steeds.
Op de vraag 'Wat wil je later worden?' in een vriendenboekje schreef ik, in tegenstelling tot mijn leeftijdgenoten die 9 van de 10 keer opschreven 'juf', dat ik 'een kinderboek wilde tekenen'. En op de vraag wie is je idool antwoordde ik steevast: 'Carry Slee'. Zo jong zat dit er blijkbaar al in.

Het grappige feit is dat ik juf ben geworden; overigens met
heel veel plezier. Ook als juf vind ik het heerlijk om voor te
lezen. Welke leeftijd kinderen ook hebben. Als ik een
verhaal of boek interactief voorlees en mijn eigen enthou-
siasme hierin laat zien, dan dromen niet alleen de kinderen
voor even weg naar een andere wereld, ook ik droom nog
steeds op mijn leeftijd met ze mee.
 
Nu ikzelf een enthousiaste, ontdekkende, nieuwsgierige dochter en zoon heb, ging het idee van het schrijven en illustreren van mijn eigen boek steeds meer nestelen in mijn hoofd. Toch was daar die Twentse nuchterheid. Kan ik dat wel? Is het wel goed genoeg?
Het moment dat ik ziek werd in april 2019 en 'Het staartje van Mama Nijlie is ziek' razendsnel van hersenspinsel naar compleet verhaal ging, trok ik de stoute schoenen aan. Voor al die zieke ouders en hun jonge kinderen durfde ik het boek te schrijven, illustreren en zelf uit te geven. Een erg spannend proces en het wereldkundig maken van dit prentenboek zal ik nooit vergeten! Onbetaalbaar om je eerste boek vast te houden, te bekijken en te delen. Nu 'Het staartje van Mama Nijlie is ziek' zo goed ontvangen is, geloof ik in de kracht van Mama Nijlie. Het was dan ook de juiste tijd om Super-de-Puper GROOT!, dat al zo lang in mijn hoofd zat, te maken.

Super-de-Puper GROOT roept vragen op, brengt meningsverschillen aan het licht, leidt tot discussies en zet aan tot denken. Kinderen leren van Mama Nijlie steeds iets meer over de wereld waarin zij nu opgroeien. Een wereld die ik door de ogen van mijn eigen kinderen en de kinderen op mijn school dagelijks zie en waar ik heel graag over schrijf, want wat is die wereld fantastisch mooi om te ontdekken; zeker als kleuter! 

Heel veel plezier met Mama Nijlie."

Janne